Tészta:500 g liszt,250 g vaj,2
tojássárga,2 kk. Só,200 g tejföl,25 g élesztő.Töltelék:1 fej hagyma,
apróra vágva,2 gerezd fokhagyma kinyomva,kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék
vagy olaj),500 g darált hús,3-4 krumpli nyersen reszelve ,2 tojás,1 csokor
petrezselyem (nálam szárított),só, bors, fűszerek ízlés szerint. Elkészítés: A
tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk
felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős
tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy
tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük. Közben a töltelékhez
megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük.
Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről
félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.A tésztát
elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújjuk, hogy egy kicsit túllógjon a
piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).Rásimítjuk a tölteléket,
majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derejevágóval a pite tetejére a
rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta
kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk.
Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán)
1 akár másfél órát is sütjük.Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy
sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)Érdemes lassú tűzön hoszabb ideig
sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu