vineri, 24 mai 2013

Húsos burgonyás pite


Tészta:500 g liszt,250 g vaj,2 tojássárga,2 kk. Só,200 g tejföl,25 g élesztő.Töltelék:1 fej hagyma, apróra vágva,2 gerezd fokhagyma kinyomva,kacsazsír (lehet bármilyen zsiradék vagy olaj),500 g darált hús,3-4 krumpli nyersen reszelve ,2 tojás,1 csokor petrezselyem (nálam szárított),só, bors, fűszerek ízlés szerint. Elkészítés: A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy tk. cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük. Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat.A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán (az enyém kb. 30 cm átmérőjű és 4 cm mély).Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derejevágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon (nálam gázsütő 3-as fokozatán) 1 akár másfél órát is sütjük.Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! (én is ezt tettem)Érdemes lassú tűzön hoszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu