vineri, 24 mai 2013

Tárkonyos krumplileves



Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 2 sárgarépa,1 petrezselyemgyökér,1-2 evőkanál olaj,kb. 1 l víz, 2 kis babérlevél, 1 evőkanál sós paprikakrém (ennek hiányában őrölt paprika + só), 5-6 evőkanál burgonyapehely,1 kávéskanál őrölt köménymag,2 arasznyi friss tárkonyág levelei vagy 1 teáskanál szárított tárkony,2-3 evőkanál tárkonyecet vagy fehérborecet.Elkészítés:Igény szerint meghámozzuk, illetve csak alaposan megsikáljuk a zöldséget. A krumplit kb. 1/2 cm-es, a répát és a gyökeret pedig ennél valamivel vékonyabb karikákra vágjuk.Vastag aljú lábasban fölmelegítjük az olajat, majd kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldséget. Ezután fölengedjük a vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a paprikakrémet és a köménymagot. Forrás után mérsékeljük a lángot, és addig főzzük az ételt, míg haraphatóra nem puhul a zöldség. Állandó kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, és megvárjuk, míg föloldódva besűríti a levest. Végül hozzáadjuk a tárkonyecetet és a tárkonyt is.Tipp: télen a krumpli felét-kétharmadát csicsókára cserélhetjük.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu