Hozzávalók:30 dkg liszt, 3 evőkanál
natúr joghurt, 2 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só. A kisütéshez: étolaj. A
töltelékhez: 50 dkg különböző zöldség (az én kedvenc
töltelékem: 1 kisebb padlizsán apró kockákra vágva, 2 durvára reszelt
sárgarépa, 10-15 dkg zöldborsó), 1 evőkanál étolaj, néhány csipet római kömény,
kurkuma, őrölt bors, néhány szál petrezselyem- vagy korianderlevél apróra
vágva, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, só. Elkészítés:A joghurtot, olajat és sót
a liszthez adjuk, és apránként annyi hideg vizet öntünk hozzá, hogy rugalmas,
sima tésztává tudjuk gyúrni (kb. 1,5 dl). A kész tésztát letakarjuk, és egy
órára hűvös helyre tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, és apróra daraboljuk
vagy durvára reszeljük. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk egy evőkanál
olajat, beleszórjuk a fűszereket, átkeverjük, hozzáadjuk a zöldséget, és nagy
lángon, állandóan kevergetve 6-7 perc alatt átpirítjuk. Levesszük a tűzről és kihűtjük.A
tésztából olajos kézzel 16 egyforma nagyságú golyót formázunk. Mindegyik golyót
2 mm vastag körlappá nyújtjuk. Elosztjuk a közepükben a tölteléket. A tésztát
félbehajtjuk, a széleit szorosan összenyomkodjuk, és a batyukat bő, forró
olajban aranybarnára sütjük.A megsült szamószát forrón, a fűszerekkel
összekevert hideg tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.A megsült szamószához
adhatunk valamilyen mártást, csatnit, fűszeres tejfölt vagy joghurtot. Tipp:Természetesen másfajta
tölteléket, másféle fűszerezést is használhatsz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu