Hozzávalók:A márványkalácshoz:30 dkg vaj, 50 dkg cukor, 6 tojás, 50 dkg liszt, 2 teáskanál
sütőpor,2,5 dl tej,4 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor,csipet só.A vaníliaöntethez:2 dl tejszín,2 dl tej,4 tojás sárgája,4 púpozott
evőkanál cukor,1 púpozott evőkanál étkezési keményítő (esetleg liszt),1
vaníliarúd kikapart belseje,1/2
citrom reszelt héja.Elkészítés:A
márványkalácshoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval
felverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojássárgákat egyenként
hozzáadjuk, és óvatosan felhígítjuk a tejjel. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
Az alkotóelemeket (a tojásos krémet, a fehérjét és a lisztet) óvatosan, de
gyorsan elkeverjük. A tészta feléből - a sütőpapírral kibélelt (vagy
kivajazott-lisztezett) tepsibe - vajas kanállal kupacokat szaggatunk úgy, hogy hézag maradjon közöttük. A
tészta másik felébe beletesszük a kakaóport, elkeverjük,
és a világos tésztakupacok közé kanalazzuk.Előmelegített sütőbe
tesszük, közepes hőfokon 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!)Közben elkészítjük a
vaníliaöntetet. A hozzávalókat habosra keverjük, majd vízgőz felett besűrítjük.
Kihűtjük, szükség esetén átkeverjük. A kihűlt kalácsot a vaníliaöntettel
tálaljuk.Tipp: a márványkalács
világos rétegeire különböző gyümölcsöket is szórhatunk (pl. magozott meggyet),
utána ugyanúgy rászaggatjuk a kakaós kupacokat. Vaníliaöntet helyett
porcukorral megszórva vagy lekvárral is tálalhatjuk.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu