vineri, 24 mai 2013

Márványkalács vaníliaöntettel


Hozzávalók:A márványkalácshoz:30 dkg vaj, 50 dkg cukor, 6 tojás, 50 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor,2,5 dl tej,4 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor,csipet só.A vaníliaöntethez:2 dl tejszín,2 dl tej,4 tojás sárgája,4 púpozott evőkanál cukor,1 púpozott evőkanál étkezési keményítő (esetleg liszt),1 vaníliarúd kikapart belseje,1/2 citrom reszelt héja.Elkészítés:A márványkalácshoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval felverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, és óvatosan felhígítjuk a tejjel. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az alkotóelemeket (a tojásos krémet, a fehérjét és a lisztet) óvatosan, de gyorsan elkeverjük. A tészta feléből - a sütőpapírral kibélelt (vagy kivajazott-lisztezett) tepsibe - vajas kanállal kupacokat szaggatunk úgy, hogy hézag maradjon közöttük. A tészta másik felébe beletesszük a kakaóport, elkeverjük, és a világos tésztakupacok közé kanalazzuk.Előmelegített sütőbe tesszük, közepes hőfokon 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!)Közben elkészítjük a vaníliaöntetet. A hozzávalókat habosra keverjük, majd vízgőz felett besűrítjük. Kihűtjük, szükség esetén átkeverjük. A kihűlt kalácsot a vaníliaöntettel tálaljuk.Tipp: a márványkalács világos rétegeire különböző gyümölcsöket is szórhatunk (pl. magozott meggyet), utána ugyanúgy rászaggatjuk a kakaós kupacokat. Vaníliaöntet helyett porcukorral megszórva vagy lekvárral is tálalhatjuk.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu