vineri, 22 februarie 2013

Nyírségi gombócleves



 Hozzávalók 6 személyre: 1/2 kg borjú lapocka /lehet sertés,csirke vagy pulyka is/ 2 szál sárgarépa 2 szál gyökér /fehérrépa/ 15 dkg gomba 15 dkg zöldborsó 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma
 1/4 zeller gumó vagy zeller zöld petrezselyem zöld 1/2 citrom leve 5 dkg vaj  15 dkg karfiol  2 dl főző tejszín  1 ek. finom liszt  ételízesítő  őrölt fehér bors  tárkony  
A gombóchoz:  2 szem burgonya  1 db tojás    őrölt bors  petrezselyem zöld  3 ek. finom liszt
 Előkészítés: A húst ,gombát és a zöldségeket kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük.
 Elkészítés: A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, fehér borssal, ételízesítővel. Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót, petrezselyemzöldet és összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb 8-10 perc/, liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom levét. Tovább forralni már nem kell!Aki szereti csipetnyi tárkonyt is tehet bele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu