Hozzávalók
6 személyre: 1/2 kg borjú lapocka /lehet sertés,csirke vagy pulyka is/ 2 szál sárgarépa 2 szál gyökér /fehérrépa/ 15 dkg gomba 15 dkg zöldborsó 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma
1/4 zeller gumó vagy zeller zöld petrezselyem
zöld 1/2 citrom leve 5 dkg vaj 15 dkg
karfiol 2 dl főző tejszín 1 ek. finom liszt ételízesítő őrölt fehér bors tárkony só
A gombóchoz: 2
szem burgonya 1 db tojás
só őrölt bors petrezselyem zöld 3 ek. finom liszt
Előkészítés:
A húst ,gombát és a zöldségeket kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát
megfőzzük, kihűtjük.
Elkészítés:
A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst és
fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel. Ízesítjük
sóval, fehér borssal, ételízesítővel. Közben elkészítjük a gombócokat. A
burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót,
petrezselyemzöldet és összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és
a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb 8-10 perc/,
liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom
levét. Tovább forralni már nem kell!Aki szereti csipetnyi tárkonyt is tehet
bele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu