marți, 18 decembrie 2012

Mákos – szilvás gombóc



Hozzávalók :

1 kg burgonya
25 dkg liszt
 1 üveg nagy szemű szilvabefőtt

4 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája

1 kocka teavaj
¼ kg mák
¼ kg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 dl olaj


Elkészítése:

A burgonyákat megpucolom, kockákra vágom, és sós vízben felteszem főni. Mikor puhára főtt, leöntöm róla a sós vizet, és összetöröm. Hagyom egy kicsit hűlni, mert ha melegen tenném bele a lisztet, többet venne fel, és nem lenne olyan finom a tésztája. Mikor kihűlt, beleteszem a vajat, a tojás sárgáját, és krumplipürét keverek belőle. Hozzáadom a lisztet, elkeverem vele, és egy lisztezett gyúródeszkára kiöntöm. Gyengéden összegyúrom, hogy tészta formát kapjak belőle. Közben a szilvát kimagozom, megszórom vanília cukorral és fahéjjal, és hagyom egy kicsit, hogy magába szívja az ízeket a szilva. A tésztát sodrófa segítségével lisztezett gyúródeszkán két centi vastagságúra nyújtom, majd nagy kockákra vágom. Belehelyezem a szilvát a kocka alakú tészták közepébe, a sarkait összefogom, összenyomom, és a kezemmel gombóc alakú formát sodrok belőlük. Vizet felteszek főni, mikor felforrt, beledobom a gombócokat. Amíg főnek egy kevés olajat megmelegítek. Mikor a gombócok a víz felszínére feljönnek, leszűröm, tálba teszem, s végül a forró olajjal meglocsolom őket. Kicsit megrázom, majd a mákkal és a porcukorral megszórom a gombócokat. Ízlés szerint vanília öntettel fogyasztható.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu