Hozzávalók:50
dkg gomba,2 evőkanál olaj,1 közepes hagyma,1 közepes
sárgarépa,1 közepes petrezselyemgyökér,1 evőkanál liszt,1
dl tejföl,3 babérlevél,kis darab citromhéj,cukor, só,
őrölt bors, mustár.
A krumpligombóchoz:80 dkg főtt krumpli,15 dkg liszt,1
vöröshagyma,1 zsemle,2 tojás,2 evőkanál olaj,5-6 szál
petrezselyemzöld,só, őrölt bors, szerecsendió.Elkészítés:Megtisztítjuk,
fölkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, 2-3 percig kevergetve
pirítjuk 1 evőkanál olajon, aztán fölöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Beleszórunk 1 kávéskanál sót, egy-két
csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat meg a babérlevelet, és puhára
pároljuk a répaféléket. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.)Megtisztítjuk és
földaraboljuk a gombát. Meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, és üvegesre sütjük 1 evőkanál
olajon. Hozzáadjuk a gombát, meghintjük 1 kávéskanál sóval meg csipetnyi őrölt
borssal, és kevergetjük, miközben levet enged. Addig főzzük, amíg el nem
párolog a leve.Közben a megfőtt répafélékből előbb kivesszük a citromhéjat és a
babérlevelet, majd a főző-vízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük
őket. Visszatesszük a mártást a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt
teszünk bele (kóstolással állítjuk be a megfelelő ízt), és szükség esetén, ha a
répa nem elég édes, kicsit megcukrozzuk. Forrásig főzzük.Miután a gomba elfőtte
a levét, rászórjuk a lisztet, és jól összekeverve 1 percig pirítjuk. Ezután
felöntjük a mustáros mártással, belekeverjük a tejfölt, és 4-5 perc alatt
össze-forraljuk. Ízlés szerint még ízesítjük.A krumpligombóchoz apró kockákra
vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Megfőzzük és áttörjük a
krumplit, azután összekeverjük a tojással, az apró kockákra vágott zsemlével,
az elősütött hagymakockával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, az
aprított petrezselyemzölddel és a liszttel. Az így kapott tésztát negyed órán
át állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és forrásban
lévő sós vízben kifőzzük őket.Tipp: a krumpligombócba szalonna- vagy
sonkakockákat is tehetünk. Ebben az esetben az apróra vágott szalonnát vagy
sonkát a hagymával együtt pirítsuk át.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu