Hozzávalók:22 cm-es tortaformához:a
tésztához:35 dkg liszt , 15 dkg vaj ,1
tojás,1-2 evőkanál tejföl,1 teáskanál só.A töltelékhez:20
dkg zöldborsó,20 dkg kockára vágott sárgarépa,20dkg brokkoli,30
dkg tejföl, 6 tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt, só,
törött bors.A kenéshez: 1
tojássárgája, 1 kávéskanál tej. Elkészítés:Összegyúrjuk
a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.Enyhén sós vízben
félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három
tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Olajjal vékonyan
kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből 26-27 cm-es kerek lapot
nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és az oldalát. Beleöntjük a
zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket. Kanállal három
egyenlő távolságra lévő mélyedést
készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy nyers tojást ütünk.A
maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a
tölteléket. Egy vagy több kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés
alatt keletkező gőz távozhasson. Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével,
majd 180 fokos sütőben 40-50 percig
sütjük.Tipp: a maradék tésztából tetszőleges formákat (pl. leveleket) is
formázhatunk, és díszíthetjük vele a lepény tetejét.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu