luni, 29 aprilie 2013

Húsvéti pite



Hozzávalók:22 cm-es tortaformához:a tésztához:35 dkg liszt , 15 dkg vaj ,1 tojás,1-2 evőkanál tejföl,1 teáskanál só.A töltelékhez:20 dkg zöldborsó,20 dkg kockára vágott sárgarépa,20dkg brokkoli,30 dkg tejföl, 6 tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt,, törött bors.A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 kávéskanál tej. Elkészítés:Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Olajjal vékonyan kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből 26-27 cm-es kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és az oldalát. Beleöntjük a zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket. Kanállal három egyenlő távolságra  lévő mélyedést készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy nyers tojást ütünk.A maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tölteléket. Egy vagy több kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés alatt keletkező gőz távozhasson. Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokos sütőben  40-50 percig sütjük.Tipp: a maradék tésztából tetszőleges formákat (pl. leveleket) is formázhatunk, és díszíthetjük vele a lepény tetejét.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu