Hozzávalók a salátához:60
dkg cékla,5 db ecetes csemegeuborka,2 nagyobb savanykás alma,2
dl majonéz,2 dl tejföl,só, bors,1 citrom leve,1,5
dl víz,20 g zselatin.A díszítéshez:5 dkg vaj vagy natúr sajtkrém,1
nagy csokor petrezselyemzöld,6 db virágforma (a sült céklából kiszúrva)A
céklákat alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk és tűzálló tálba
tesszük. 200 fokon addig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak. 30-40 perc után
hústűvel vagy késsel ellenőrizhetjük, hogy elég puha-e már. Hagyjuk teljesen
kihűlni, majd a fóliát leszedve meghámozzuk a céklákat és fél centi vastag
szeletekre vágjuk. 6 apró virágformát szúrunk ki a szeletekből és félretesszük
a díszítéshez.A többi céklát kisebb kockára vágjuk, tálba tesszük. A
csemegeuborkákat és a meghámozott almákat is hasonló méretű darabokra aprítjuk,
a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk. A
majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk
és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék hígítani fogja még, így
gyengíti az ízét. A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig
hagyjuk duzzadni. Szögletes dobozformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy
túlnyúljon az oldalán körben. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a
tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük.
Alaposan összekeverjük és a dobozba öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára
hűtőbe tesszük. Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpackot róla.
Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajat vagy a sajtkrémet
csipet sóval habosra keverjük, csillagcsöves habzsákba szedjük és 6 rózsát
nyomunk a saláta tetejére. Mindegyikbe céklavirágot és apró petrezselyemlevelet
teszünk.Tipp: ha valakinek nincs ideje a cékla sütésére, akkor
használhat levétől leszűrt ecetes céklát is. Fűszerezhetjük még egy-két gerezd
reszelt fokhagymával, őrölt köménnyel, tetszés szerint.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu