Hozzávalók 4 főre:1
filézett csirkemell vagy kb. 40 dkg szeletelt pulykamell,1 l tej,10
dkg liszt, 10 dkg vaj,40
dkg trappista sajt + 10 dkg a tetejére,10-20 dkg zöldborsó vagy
bármilyen zöldség, de el is hagyható,2-3 evőkanál olaj,só,bors,majoránna
vagy sültcsirke fűszersó.A tálaláshoz:sült krumpli,saláta.Megmossuk
és kisebb darabokra vágjuk a húst. Fölmelegítjük az olajat, pár perc alatt
megsütjük benne a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával vagy
sültcsirke fűszersóval.Mély edényben melegíteni kezdjük a vajat. Miután
fölolvadt, megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként adagolva hozzáöntjük a
tejet. (Ezt a mártást hívjuk besamel- vagy fehérmártásnak.) Csomómentesre
keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és addig melegítjük, amíg a sajt
teljesen föl nem olvad. Tűzálló edénybe fektetjük a földarabolt húst, rászórjuk
a zöldborsót, ráöntjük a sajtos mártást. 180 fokos sütőben lefedés nélkül
nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor sült krumplit és savanyúságot
kínálunk hozzá.Bármilyen zöldséget tehetünk a szószba, arra azonban figyeljünk,
hogy az is megpuhuljon annyi idő alatt, amíg az átsütött hús összesül a
sajtmártással. Minél nagyobb átmérőjű edényben készítjük, annál jobban
összeáll, így hidegen szeletelhető is lesz, és zöld salátával remek főétel
válik belőle.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu