Hozzávalók
A
pizzatésztához:30 dkg
kenyérliszt,2 dkg friss élesztő,1 kávéskanál cukor,2 dl
langyos víz,1 evőkanál olaj,1 teáskanál só,szárított
oregánó és bazsalikom.A pizzaszószhoz:1 kis doboz sűrített paradicsom
(70 g),1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma,1 evőkanál olaj,csipet
cukor,oregánó, 1-2 babérlevél, só.
A feltéthez:1 nagyobb tonhalkonzerv,1 egész citrom,friss
bazsalikomlevelek (elhagyható),10 dkg reszelt sajt.Elkészítés:Az
élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, beletesszük a
sót, a többi fűszert és az élesztőt. Kézzel vagy géppel alaposan
összedolgozzuk, közben hozzáöntjük az olajat is; elég puha, de jól kezelhető
tésztát kell kapnunk. Elképzelhető, hogy a liszt minőségtől függően kevés liszt
vagy víz kellhet még bele. Ha kész, gombócot formálunk belőle és letakarjuk. A
szószhoz az olajat felforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta, beletesszük a
paradicsompürét, és az üres dobozzal kimérve, dupla annyi vizet öntünk hozzá.
Belekeverjük a fűszereket, ízlés szerint cukrot rakunk hozzá, és közepes tűzön,
néha megkeverve, kissé besűrítjük.A feltéthez a citromot megsikáljuk,
félbevágjuk. Az egyik felét héjastól nagyon vékonyra szeleteljük, elnegyedeljük.A
tésztát lazán átgyúrjuk, kettéosztjuk, mindkettőt kb. 30 cm átmérőjűvé
nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt formákba tesszük, szósszal vékonyan megkenjük,
elosztjuk rajtuk a halat, a citromszeleteket és a bazsalikomot. A halat a
maradék citrom levével meglocsoljuk, reszelt sajtot szórunk a tetejére.Előmelegített
250 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha gáztepsiben sütjük, kb.
15 perc a sütési ideje.Tipp: 250 fok híján süssük a legmagasabb
hőmérsékleten, és ha tudjuk, akkor kapcsoljunk a sütőben alsó sütési fokozatot.Ilyenkor
természetesen néhány perccel tovább tart pirosra sütni a pizzánkat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu