hozzávalók 4 főre
- 70 dkg csirkecomb(vagy mell)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db kisebb zellergumó (zellerzölddel együtt)
- 1 db karalábé
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 ek libazsír
-
Habaráshoz:
- 200 ml tejszín
- 2-3 ek liszt
- 1 db citrom
- 1 csokor petrezselyemzöld
Burgonyagombóchoz:
- 3-4 közepes méretű burgonya
- 12 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- só
-
elkészítés
- A combokat kifilézzük, a húst kisebb darabokra felkockázzuk. (Én a csontokat is belefőztem a levesbe, finom ízt ad neki.)
- A vöröshagymát finomra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
- Mikor a hagymák már üvegesre pirultak, hozzáadjuk a felkockázott húst (és a csontokat), és magasabb hőfokon kicsit lepirítjuk.
- A zellert és a karalábét felkockázzuk, a répákat pedig felkarikázzuk. A zellerzöldet és a nagy csokor petrezselymet alaposan megmossuk, és összekötözzük.
- Mikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig együtt pirítjuk.
- Felöntjük vízzel, és beletesszük az összekötözött zöldségzöldeket. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
- Közben elkészítjük a burgonyagombócot: a burgonyát sós vízben héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és villával áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, a liszttel és a tojással alaposan összedolgozzuk, és sóval ízesítjük.
- Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük őket. Kb. 5-6 percig főzzük.
- Míg a gombócok megfőnek, addig elkészítjük a habarást. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
- Hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és 1-2 percig összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, és belefacsarjuk 1 citrom levét.
- 70 dkg csirkecomb(vagy mell)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db kisebb zellergumó (zellerzölddel együtt)
- 1 db karalábé
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 ek libazsír
-
Habaráshoz:
- 200 ml tejszín
- 2-3 ek liszt
- 1 db citrom
- 1 csokor petrezselyemzöld
Burgonyagombóchoz:- 3-4 közepes méretű burgonya
- 12 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- só
-
elkészítés
- A combokat kifilézzük, a húst kisebb darabokra felkockázzuk. (Én a csontokat is belefőztem a levesbe, finom ízt ad neki.)
- A vöröshagymát finomra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
- Mikor a hagymák már üvegesre pirultak, hozzáadjuk a felkockázott húst (és a csontokat), és magasabb hőfokon kicsit lepirítjuk.
- A zellert és a karalábét felkockázzuk, a répákat pedig felkarikázzuk. A zellerzöldet és a nagy csokor petrezselymet alaposan megmossuk, és összekötözzük.
- Mikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig együtt pirítjuk.
- Felöntjük vízzel, és beletesszük az összekötözött zöldségzöldeket. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
- Közben elkészítjük a burgonyagombócot: a burgonyát sós vízben héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és villával áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, a liszttel és a tojással alaposan összedolgozzuk, és sóval ízesítjük.
- Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük őket. Kb. 5-6 percig főzzük.
- Míg a gombócok megfőnek, addig elkészítjük a habarást. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
- Hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és 1-2 percig összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, és belefacsarjuk 1 citrom levét.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu