joi, 27 septembrie 2012

Csirkeraguleves burgonyagombóccal


hozzávalók 4 főre

  • 70 dkg csirkecomb(vagy mell)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db kisebb zellergumó (zellerzölddel együtt)
  • 1 db karalábé
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek libazsír
  • Habaráshoz:
  • 200 ml tejszín
    • 2-3 ek liszt
    • 1 db citrom
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    Burgonyagombóchoz:
  • 3-4 közepes méretű burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • elkészítés
    1. A combokat kifilézzük, a húst kisebb darabokra felkockázzuk. (Én a csontokat is belefőztem a levesbe, finom ízt ad neki.)
    2. A vöröshagymát finomra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
    3. Mikor a hagymák már üvegesre pirultak, hozzáadjuk a felkockázott húst (és a csontokat), és magasabb hőfokon kicsit lepirítjuk.
    4. A zellert és a karalábét felkockázzuk, a répákat pedig felkarikázzuk. A zellerzöldet és a nagy csokor petrezselymet alaposan megmossuk, és összekötözzük.
    5. Mikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig együtt pirítjuk.
    6. Felöntjük vízzel, és beletesszük az összekötözött zöldségzöldeket. Alaposan sózzuk, borsozzuk.
    7. Közben elkészítjük a burgonyagombócot: a burgonyát sós vízben héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és villával áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, a liszttel és a tojással alaposan összedolgozzuk, és sóval ízesítjük.
    8. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük őket. Kb. 5-6 percig főzzük.
    9. Míg a gombócok megfőnek, addig elkészítjük a habarást. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet. 
    10. Hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és 1-2 percig összeforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, és belefacsarjuk 1 citrom levét.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu