Hozzávalók:
50
dkg sonka
1
szál póréhagyma
1
sárgarépa
1
csokor petrezselyem
5
dl száraz fehérbor
1
tasak zselatin
1
paradicsom
néhány
salátalevél
Elkészítés:
A sonkát kb. 1 cm-es kockára felaprítjuk. A
zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. A petrezselymet
leöblítjük, és apróra vágjuk.
A
bort kb. 2 dl vízzel felforraljuk, sózzuk, fehér borssal megszórjuk. Amikor
forr, a póréhagymát és a sárgarépát szűrőkanálban kb. 5 percig főzzük benne,
hogy kissé ropogós maradjon. Ezután kivesszük, és kihűtjük. A zselatinport
kevés vízzel elkeverjük, kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a forró boros lébe
öntjük, elkeverjük, felforraljuk, és levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
Kuglófformának
az aljára sonkakockákat teszünk, kicsit lenyomkodjuk, majd megszórjuk
zöldséggel, petrezselyemmel, erre újabb sonka- és zöldségsor következik, amíg
forma megtelik. Mindig jól tömörítsük a hozzávalókat, tenyerünkkel nyomkodjuk
le.
A
kihűlt, de még nem dermedt zselével leöntjük, megrázogatjuk, hogy a sonka közé
mindenhová kerüljön lé. Másnapig betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a formát egy
pillanatra forró vízbe mártjuk, tálra borítjuk, és salátalevelekkel,
paradicsommal díszítve tálaljuk.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu