marți, 25 septembrie 2012

Zöldséges-sonkás boros kocsonya


Hozzávalók:
50 dkg sonka
1 szál póréhagyma
1 sárgarépa
1 csokor petrezselyem
5 dl száraz fehérbor
1 tasak zselatin
1 paradicsom
néhány salátalevél
Elkészítés:
 A sonkát kb. 1 cm-es kockára felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. A petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
A bort kb. 2 dl vízzel felforraljuk, sózzuk, fehér borssal megszórjuk. Amikor forr, a póréhagymát és a sárgarépát szűrőkanálban kb. 5 percig főzzük benne, hogy kissé ropogós maradjon. Ezután kivesszük, és kihűtjük. A zselatinport kevés vízzel elkeverjük, kb. 5 percig állni hagyjuk, majd a forró boros lébe öntjük, elkeverjük, felforraljuk, és levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
Kuglófformának az aljára sonkakockákat teszünk, kicsit lenyomkodjuk, majd megszórjuk zöldséggel, petrezselyemmel, erre újabb sonka- és zöldségsor következik, amíg forma megtelik. Mindig jól tömörítsük a hozzávalókat, tenyerünkkel nyomkodjuk le.
A kihűlt, de még nem dermedt zselével leöntjük, megrázogatjuk, hogy a sonka közé mindenhová kerüljön lé. Másnapig betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, tálra borítjuk, és salátalevelekkel, paradicsommal díszítve tálaljuk.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu