Ingrediente:
peste de care va place, in jur de 1
kilogram - eu am avut doua dorade regale pe care le-am gatit intregi, in
aceasta maniera, au fost minunat de gustoase dar data viitoare am sa fac reteta
asta cu peste file, nu intreg
1 ceapa alba
150 ml. de vin alb sec
200 ml. de smantana pentru frisca
2 linguri de ulei de masline
1 lamaie - coaja rasa si zeama (pentru cine
nu agreaza gustul prea acru, se poate reduce sau chiar elimina cantitatea de
zeama de lamaie)
1 lingura de tarhon uscat sau verde
sare, piper
3 linguri de faina integrala, pentru
tavalit pestele
3 linguri de ulei de masline, pentru prajit
optional, putin cascaval ras, pentru
gratinat
Preparare:
Pentru ca am folosit peste intreg (dorada
regala), mai intai l-am curatat bine de solzi, l-am spalat si i-am decupat
coada si inotatoarele, apoi l-am sarat si piperat:
Daca se foloseste peste-file, nu trebuie
decat sarat si piperat, evident.
Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de
grade Celsius.
Pestele se tavaleste in faina, se incing 3
linguri de ulei de masline intr-o tigaie si se prajeste rapid, pe ambele parti:
Se scot pestii prajiti din tigaie si se
aseaza intr-un vas termorezistent:
Intr-o tigaie curata, se incing 2 linguri
de ulei de masline si se caleste ceapa curatata si tocata fin:
Cand ceapa se inmoaie, se toarna in tigaie
vinul, se adauga tarhonul, zeama si coaja rasa de lamaie, sare si piper:
Se fierbe sosul 7-8 minute, apoi se
paseaza:
Se adauga smantana, se omogenizeaza si se
potriveste gustul de sare si piper:
Se toarna sosul peste peste, in vasul
termorezistent:
Optional, se poate presara si ceva cascaval
ras:
Se da pestele astfel pregatit la cuptorul
deja incins la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute, adica pana se
rumeneste frumos. In timpul coacerii se stropeste de cateva ori cu sosul din
tava.
Pestele se serveste cald, cu garnitura
preferata, stropit cu deliciosul sos si decorat cu o felie de lamaie. Eu am
ales, ca si garnitura, pastele integrale verzi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu